Wat ze je niet leren op school

Heb jij op school geleerd hoe je kunt leren?

Een voorbeeldje; vroeger leerde men staartdelingen te maken. Later werd dat omgaan met een digitale-rekenmachine. Of het vak statistiek inclusief een stoomcursus Excel en SPSS.

Door exponentiële groei van data neemt de waarde van dit soort rekenvaardigheden steeds sneller af. Er is nu zoveel data dat er moeilijk op een kladpapiertje mee te rekenen valt.

Deze vorm van groei is voor onze hersenen erg moeilijk te bevatten ondanks dat we die overal om ons heen zien. Bijvoorbeeld in de kracht van computerprocessoren die voor ons iets zouden kunnen berekenen.

linear growth of computing power graph

Je kunt je afvragen wanneer op deze grafiek het omslagpunt bereikt is waar het niet meer loont om zelf te kunnen rekenen en het beter is om de absurde rekenkracht van processoren te benutten.

Wanneer je jezelf zou beperken tot het leren van vaardigheden, zal de exponentiële ontwikkeling van de techniek je snel achterhalen. En wanneer je eenmaal ingehaald bent, dendert de ontwikkeling door.

Het leren om te leren, is om die reden veel belangrijker dan het leren van een vaardigheid. Iemand die goed kan leren kan zich altijd aanpassen aan nieuwe omstandigheden of nieuwe technieken. Terwijl iemand die slechts over een vaardigheid beschikt op den duur ingehaald wordt alsof hij geparkeerd staat.

“In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists” – Eric Hoffer, philosopher and author

 

 

Auteur: Thaddeus Knops

always learning