Schatzoeken op de behandelbank

Een schatkaart laat zien waar je uiteindelijk een beloning kunt vinden. Een kist vol oude goudstukken of de schat van een piraat. Of gewoon een behandeldoel. De weg naar dat doel toe, is vaak slechts een stippellijntje. Het is onduidelijk via welke weg en met welk middel je het doel gaat bereiken.

schatkaart, de weg naar het doel is onduidelijk

Op een bankje op het station ga je zitten omdat je verwacht dat er op korte termijn iets voorspelbaars gaat gebeuren. Je wacht op de trein van drie over half. Je weet de route en bestemming van die trein. En als die trein te laat komt, maakt dat je ongerust.

 

Op een bankje in het park daarentegen, ga je eens rustig zitten om vervolgens om je heen te kijken. Je geniet van de omgeving en het uitzicht. Je hebt waarschijnlijk een mooi plekje uitgekozen in de zon en uit de wind. Een plek waarvan je op voorhand denkt dat als je daar gaat zitten, er goede dingen gebeuren. Slaap genoeg, eet je groenten, draag je autogordel, beweeg. Als je dat doet, gaat het goed.

 

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen deze drie zaken.

 

Nadat je een diagnose hebt gesteld, zou het incompleet zijn om je patiënt slechts een schatkaart voor te houden. Vertel hem of haar niet alleen dat ze uiteindelijk weer zonder klachten kunnen bewegen, maar informeer ze ook over hoe de weg daar naartoe er uit gaat zien. Op de korte termijn kunnen ze een bankje op het station uitzoeken. Doe dit, niet dat, ga daar naartoe en je zult je bestemming bereiken. Vervolgens heeft je patiënt iets aan een bankje in het park. Een bankje met goede eigenschappen, misschien wel shark habits, die je helpen om te voorkomen dat hetzelfde probleem opnieuw de kop op steekt.

Auteur: Thaddeus Knops

always learning