Wat je kunt leren van haaien

“One bite… and it is gone”

 

Zoals een witte haai op zijn prooi jaagt, kun jij een hoop zaken in één keer afhandelen. Het helpt je om je gedachten op te ruimen, je niet af te laten leiden door veel kleine of onbelangrijke klusjes, zodat je de focus kunt behouden voor wat er écht toe doet.

 

Robb Wolf, voormalig Navy SEAL en arts, sprak er over om aan te geven dat je in één keer een groot verschil kunt maken in de kwaliteit van je slaap.

Dan John past het toe op een aantal dagelijkse gewoonten zoals het afhandelen van de post, de boodschappen en het onderhoud van zijn auto. Hij besteed er één keer aandacht aan om te zorgen dat het op de lange termijn goed gaat.

David Allen heeft er zelfs een hele methodologie aan gewijd. Hij claimt dat je meer voor elkaar krijgt als je alles dat je binnen twee minuten af kunt handelen, direct aanpakt. Vervolgens heb je meer tijd en energie om te besteden aan grote en écht belangrijke zaken. Kun je het niet direct afhandelen? Bedenk dan wat je eerstvolgende actie gaat worden, zo heb je altijd een lijstje met dingen die je direct kunt doen om je doel te bereiken.

 

Het (in)vullen van je EPD; one bite.

Prognose duidelijk maken aan je patiënt; one bite.

Besluiten om, hoe klein dan ook, altijd te zoeken naar verbetermogelijkheden; one bite.

Een systeem opzetten om wat je geleerd hebt te delen met je collega’s; one bite.

 

Eet smakelijk!

Auteur: Thaddeus Knops

always learning

One thought on “Wat je kunt leren van haaien”

Reacties zijn gesloten.